Произход: Произхожда от: Aldermaston, Англия, Великобритания. Английски учител на име Stair твърди, че открил тази круша през 1765, и приема името му. В крайна сметка той го продава на детска стая и от там я преименуват на круша Уилямс, след което я разпространяват из Англия. Стига до Съединените щати през 1797 и се отглеждт в Масачузетс имоти от Енох Бартлет, който преименува крушата отново със собственото й име. Вилямова масловка е по-известна като круша Бартлет в Съединените щати. Това разнообразие от питомна круша е известна като Уилямс или Бон Кретиен в Обединеното кралство, както и с още много други имена в различни части на света. Това е един от най-популярните круши на пазара. Внесен е в България през 1910 г. от Австрия.
Дърво: Умерено растящо.
Цъфтеж: Средно ранен 1 – 14 април.
Срок на зреене: 10 - 20 август.
Опрашители: Абат Фетел, Пас Красан, Д-р Жюл Гюйо, Жифардова масловка, Клапов любимец, Хардиепонтова масловка.
Устойчивост: Устойчива на струпясване.
Тегло: 250,00 гр.
Плодове: Много едри със средно тегло от 200 гр.
Те са с камбановидна форма с тънка зелена до жълта кожа (зелена - когато недозрели, жълта - когато са напълно узрели).
Вътре имат бледо бяло, сочно месо. Вкусът е описан, като силно изразен мускатов аромат. Те са отлична добавка към здравословна част от
хранителния режим.
Съдържат фибри, което помага на храносмилателната система да работи гладко и може да помогне за по-ниски нива на LDL холестерола.
Съдържат витамин С, калций, желязо, протеини и антиоксиданти. Крушите са с ниско съдържание на хранителни вещества като мазнини и натрий.
Ненадминати до сега по технологичните си качества за приготвяне на компот, нектар и сушене.
Повече информация - Вилямова масловка

Няма коментари:
Публикуване на коментар