Произход: Случайно семеначе, открито в Австралия през 1860 година, като разсад в купчината компост на овощната градина на Мария Ан Смит. Грени Смит за първи път са въведени в Обединеното кралство през 1930 г. и по-късно в САЩ през 1970-те. Точното родство на Грени Смит не е известно, но се смята, че е роднина на French Crab и Rome Beauty.
Дърво: Силно растящо.
Цъфтеж: Средно късен 15 – 30 април.
Срок на зреене: 20-30 октомври.
Опрашители: Мелроуз, Айвания, Молиз делишес, Глостер69, и групата на Златна и Червена превъзходна.
Устойчивост: Слабо чувствителен е на струпясване и средно-чувствителен на брашнеста мана.
Тегло: 150 - 175 гр.
Плодове: Средни до големи по размер с кръгла форма, те са твърди и сочни ябълки с дебела кожа.
Тяхната вътрешност е ярко бяла и хрупкава с тръпчив, кисел, но и леко доловим сладък вкус.
Повечето ябълки са зелени, когато са незрели а след това, когато узреят придобиват нюанси на червено, розово и жълто.
Добър източник на разтворими фибри, което помага за понижаване на холестерола, контрол на теглото и регулиране на кръвната захар.
Грени Смит съдържат витамини А и С, както и следи от желязо, повечето от което се намира в кожата им.
Повече информация - Грени Смит

Няма коментари:
Публикуване на коментар