вторник, 22 ноември 2016 г.

Шарден

Произход: Съвременен френски сорт ябълка, получена от Златна превъзходна и Reinette Clochard през 1970 г. но с по-добра устойчивост на болести.
Дърво: Силно растящо.
Цъфтеж: Средно късен.
Срок на зреене: 1-10 октомври.
Опрашители: Червена превъзходна, Мелроуз, Грени Смит, Прима.
Устойчивост: По-слабо чувствителен е на струпясване и брашнеста мана от сорт Златна превъзходна.
Тегло: 200,00 гр.
Плодове: Плодовете са едри, кълбовидно конични с правилна форма, жълто-зелени, слабо чувствителни на ръждивост.
Месото е гъсто и кремообразно бяло до жълто на цвят, с хрупкава и сочна консистенция.
При обикновени условия се съхраняват 3 - 4 месеца, а при хладилни - около 6 месеца.
Едно скорошно проучване на най-новите сортове ябълки, проведено в Университета в Бон разкри, че съдържат най-висок процент на Калий от всички 31 сорта проучени ябълки.


Повече информация - Шарден

Няма коментари:

Публикуване на коментар